sağlıklı pirinç kavurması

Ocak üzerinde sağlıklı pirinç kavurması, pirinç kavrulur mu? Bu sorunun yanıtı kafadan evet.  Pirinç, kullanıldığı yemeğin özelliğine göre kavrulur. Genelde pirinç yağ içinde kavrulur. Yağ içinde kavrulmayan, aynen buğday kavurgası yapar gibi ateş üstünde doğrudan pirinç kavrulabilir. Bu yazının esas amacı da bu. Resimde görünen pirinç, pilavlık baldo pirinçtir ve ocak üzerinde, teflon tava içinde, orta ateşte 4 dakika kavrulmuş ve pilavı yapılmıştır.

Diyet konusunda pirinçle ilgili çok kafa yoran biri olarak, pirinçteki karbonhidrat miktarını düşürmek için çok yol denedim. En son denemelerim arasında pirinci kavurduktan sonra pilavını yaparsam, diyetime nasıl (olumlu-olumsuz) katkı sağlıyacağı idi. Bu amaçla bir su bardağı ölçüsündeki baldo pirinci, ocak üzerinde orta ateşte kavurdum, pilavını yaptım.

Kavrulmuş pirinçle yaptığım pilav, bulgur pilavı ile pirinç pilavının ortak tat ve dokusuna sahipti. Baldo pirincin ambalajı üzerinde 100 gr. pirinçte 73 gr. karbonhidrat olduğu yazıyordu. Elbette bu miktarın ne kadar olduğunu doğrulamamız mümkün değil. Yazılanın doğruluğuna inandık. Pirinci kavurduk ve pilavını yaptık. Kavurduğumuz bir su bardağı pirinç için, 3 su bardağı su kullandık. Yaptığımız pilavı 100 gr. ölçeğinde porsiyonlayarak dondurucuya kaldırdık.

Diyetimizde ihtiyaç duydukça bu pilavı kullanacağız. Hesaplarımıza göre; 100 gr. yaptığımız pilavımızın içinde 20 gr. karbonhidrat (80 kalori) mevcut. Elbette karbonhidrat miktarını ölçemiyoruz ama yaptığımız hesaba inanıyoruz. Pirinç pilavını 1 ölçek pirince karşılık 3 ölçek su kullandık. Yağ ve tuz oranını ise, bir su bardağı pirinçte kullandığımız miktarla sınırlandırdık. Yaptığımız işin doğruluğunu yakın bir gelecekte kilomuzun durumuna göre değerlendireceğiz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

taze yaprak nasıl haşlanır

ıslatmadan buğday pişirmek

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik