ekşi mayalı diyet ekmek

Ekşi mayalı diyet ekmek tarifi, ekşi maya kullanılarak evde diyet ekmek nasıl yapılır? Ekşi mayalı diyet ekmek yapmak, diğer mayalarla yapılan ekmeklerden farksızdır. Siz bakmayın internette kafa karıştıran tariflere. Otoliz, buzdolabında soğuk fermantasyon, katlama gibi sözlere. Memleketimize ekşi mayalı ekmek internetten gelmedi ki. Yüzyıllardır ekşi maya ile ninelerimiz, annelerimiz bu ekmeği yaptı ve yapmaya devam ediyor.

Elinizde ekşi maya var ise, hamur yoğurmak için ekşi mayayı canlandırmanız şart. Ekşi maya, daha önce yapılan ekmekten ayrılmış bir topak hamurdur. Bu hamur kuru olur veya yaş olur, bunun bir önemi yok. Ekşi maya iki halde de kullanılır. Eğer internetten edindiğiniz tarifle ekşi maya yapmış ve bu mayayı kullanıyorsanız; bir kilo ağırlığında diyet ekmek yapmak için tam buğday unu denilen kepekli una ihtiyacınız vardır.

Beş su bardağı tam buğday unu, 1.5 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı ekşi maya ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hamuru yoğurun, üzerini kapatın ve 35 derecedeki fırının içine koyun iki katı olana kadar dinlendirin. Hamur 1 saat içinde iki katı olur. Bu da hamur mayalanmış demektir. Hamuru alın bir iki dakika yoğurun ve içindeki gazını çıkarın ki, yaptığınız ekmeğin içi mağra gibi oyuk oyuk olmasın.

Hamuru tepsi veya fırın kabına uyacak şekilde şekillendirin ve kağıt üzerine veya yağlanmış yüzeye koyun. Peşinden hamuru iki kat olacak duruma gelecek kadar tepsi mayasında bekletin. Hamur sıcak olacağından çok çabuk iki katına çıkar. İki katına çıkan hamurun üstünü çizin ve 200 derece fırında 45-50 dakika pişirin ve fırından alın. Ekmek soğuyunca üstteki resimdeki gibi 60-70-100 gr. gelecek şekilde dilimleyin. Afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

taze yaprak nasıl haşlanır

ıslatmadan buğday pişirmek

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik