tereyağı nasıl saklanır

Evde tereyağı nasıl saklanır? Tereyağı kahvaltılık veya yemeklik olarak evlerimizde bulunur. Kahvaltılık tereyağı tuzsuz, yemeklik olanı ise, tuzludur. Tereyağının tuzlu  veya tuzsuz oluşu onun uzun süre bozulmadan duracağı anlamına gelmez. Gerekli önlemleri alınmayan her iki çeşit tereyağı, buzdolabında duruyor olsada, küflenmeye mecburdur. Tuz tereyağını korur, korumasınada; endüstriyel tereyağlarına belirli ölçüde tuz ilave etmek yasa gereği. Köylerde tereyağına kafalarına göre tuz ilave ederler ve tereyağı çok tuzlu olur. Birde yüksek rakımlı yerlerde yaşayanlar nemsiz kuru havanın etkisiyle, buzdolabı olmadan tuzlu tereyağlarını koruyabilirler.


Deniz seviyesinde yaşayanlar için, tereyağını buzdolabında bile korumak zordur. Ayrıca buzdolabı ortamındaki nem tereyağını küflendirir. Kahvaltılık veya yemeklik tereyağı bir kap veya buzdolabı torbası içinde derin dondurucuda saklanabilir. Yemeklik kullanılan tereyağının en güzel saklama yöntemi, tereyağını eriterek küflenmeye ve bozulmaya neden olan süt artıklarını yok etmektir. Yıllardır biz evimizde bu yöntemi kullanıyoruz. Yemeklik tereyağını tencereye koyuyor, yağın miktarına göre; orta ateşle yüksek ateş arası bir ısıda tereyağını (karıştırarak) köpürene kadar ısıtıyoruz. Teryağı köpürdükten birkaç dakika sonra köpük yok oluyor. 


Köpük yok olduktan sonra tencereyi 2-3 dakika daha kaynatmaya devam ediyor ve tencereyi ocaktan alıyoruz. Tencere soğuyup kıvam almaya başlayınca, çırpma teli ile iyice karıştırıp plastik saklama kabına boşaltıyoruz. Saklama kabında tamamen soğuyan tereyağını buzdolabına kaldırıyor ve tükeninceye kadar buzdolabından alıp kullanıyoruz. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise, tereyağını çok temiz bir kaşıkla alınması gerekir. Tencereden çıkmış bir kaşığı, gözle görülmeyen bulaşıklı bir kaşığı veya iyice yıkanmamış saklama kabı mutlaka tereyağınızı küflendirir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

taze yaprak nasıl haşlanır

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik

ıslatmadan buğday pişirmek