jalebi tatlısı evde yapılır mı?


jalebi (hint tatlısı) evde yapılır mı? Yapılır, yapılmasına da yapılan gerçek jalebi tatlısı mıdır. İşte bu soru tartışılır. Evde yapılan jalebi tatlısı, şekil olarak jalebi tatlısına benzer. Gevreklik, tat ve lezzet tartışılır. Sözün özü; jalebi, şerbetli tatlılar içinde en basit tatlı çeşitidir. Hamur mayası veya kabartma tozu kullanılarak hamuru yapılır. Şerbeti ise, şeker ve sudur.

Jalebi tatlısının malzeme oranı öyle hassas ayarlanmış ki, malzeme miktarında 1 gr. sapma tatlının her şeyini değiştirir. Talı görünümü şeffaf değilse, hamur kıvamı katıdır. Tatlı baloncuklu ve çok şeffafsa, hamur kıvamı gereğinden fazla akışkandır ve kabartma tozu miktarı fazladır. Tatlı yumuşak ise, şerbeti suludur. Tatlı sertse, kabartma tozu yetersizdir.

Jalebi hamuru'nun kıvamına göre, malzeme miktarı (nerdeyse) gr. olarak 1/1 dir. 100 gr. un için 105 gr. su gerekir. Suyun 5 gr. fazla olması, hamurun akışkanlığını belirler. 205 gr. jalebi hamuru içine 10 gr. (bir çorba kaşığı) sıvı yağ, 1.5 gr. kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve bir fiske tuz ilave edilir. Toz şeker kendi icadım. Şeker tatlının geverekliğini ve kızartma süresini belirler. Talının şerbet ölçüsü 1/1 dir. Ne sulu, ne de ağda gibi kıvamlı olmayacak.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

ıslatmadan buğday pişirmek

taze yaprak nasıl haşlanır