tam ölçü pirinç pilavı


Tam ölçü pirinç pilavı ölçüleri internette yoktur. İnsanlar bire bir buçuk ölçüsüne takılıp kalmışlar. Youtube'da biri 5 kilo pirinçten pilav yapıyor, kullandığı tereyağı ölçsünü çorba kaşığı ile gösteriyor. Bire bir buçuk, pilav yapımında kap kacak ölçüsüdür. Ya pilavı kilo işi yaparsan ne olacak? 50 kilo pirinçle pilav yapmak için, pirinci bardaklamak mı lazım?

Yer yüzünde yapılan üç çeşit pirinç pilavı vardır. Dişe dokunur pilav, yumuşak pilav ve lapa pilav. Bu üç çeşitten yumuşak ve tane tane olanını, pilav yapmasını bilen de, bilmeyen de  örnek gösterir. Dişe dokunur pilav gurme işidir. Lapa olanı ise, pilav yapmasını bilmeyenin marifetidir. Doğrudur, bire bir buçuk pilav ölçüsüdür. Yağı, pişirme süresini, ısıyı saymaz isek; bir kap pirinç, bir buçuk kap su ile pilav yapılır. Bu oran her çeşit pirince uygulanmaz. Bazı pirinçler bire iki su ölçüsüyle pişirilir.

Birde; bire bir ve bire iki diye pilav ölçüsü vardır. Bu bire bir ve bire iki konusu hakkında pilav ustalarının çoğunun haberi yoktur. Endüstriyel pilav bire bir ve bire iki ile yapılır. Pilavı yapan kişi, yaptığı pilavın bire bir mi yoksa bire iki mi olduğunu bilmez. Sebebi de şudur; yemek işi ezber işidir. Biri birinden öğrenir ve uygular. Aşcıların çoğu da öyledir. Ustasından öğrendiğini uygular.

Bu konuda araştırma olmadıktan sonra, bu çağda bire bir, bire bir buçuk; bire iki konusuna daha çok takılırız. Tam ölçü pirinç pilavı ölçüsü var mıdır? vardır. Neye göre vardır? Pirincin kalitesine göre vardır. Sahi, pirinç niye kırılır? Kahrından mı, acaba?

Bu blogdaki popüler yayınlar

taze yaprak nasıl haşlanır

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik

ıslatmadan buğday pişirmek