yoğurt neden ekşir


Yoğurt neden ekşir, sebepleri nelerdir? Evde yapılan yoğurt durduk yerde ekşimez. Yoğurdun ekşimesi, yoğurdun mayalanmasından başlar ve korunmasında son bulur. Yoğurdu yaparken kullandığınız mayanın tadı ne ise, mayaladığınız yoğurdun tadı da o olacaktır. Öncelikle kullandığınız maya ekşi olmayacak. Yoğurdunuzun tadı ilkten güzeldi, sonradan ekşidi derseniz; yoğurdun (ortam sıcaklığı) saklanmasından veya uzun süre yoğurdun beklemesindendir. Yoğurt ikinci haftasına girdiği zaman, mutlaka tadında bozulmalar olacaktır.

İkinci haftasına giren yoğurt ne yaparsanız yapın, ilk tadını koruyamıyacaktır. Sürekli aynı yoğurdu kullanarak sütünüzü mayalarsanız, yoğurdunuz mutlaka ekşimeye başlıyacaktır. Evde yoğurt mayalayanlar bu hataya düşer ve sık sık yeni maya ararlar. Mayanın içine şeker, tuz katmak sorunu çözmez. Sürekli aynı yoğurttan maya kullanmanın bir püf noktası vardır. Bu ayrıntıyı bilmeyenlerin yoğurdu ekşir. Bu püf noktası ise, yukardaki görünen fotoğraftaki yoğurttur. Bir zamanlar aynı sorunla uğraşırken bu işi iyi bilen bir Van'lı kardeşime sordum.

Sizin yoğurdunuz ne zaman ekşir, dediğimde; bizim yoğurdumuz hiç ekşimez yanıtını verdi. Ve başladı anlatmaya; biz yoğurt mayasını kolay kolay değiştirmeyiz, yıllarca kullanırız dedi. Ve şu soruyu sordu, yaptığınız yoğurttan mayalığınızı nası alır ve saklarsınız? Yanıtım herkesin yaptığını söylemek oldu. Yoğurt biterken tekrar yoğurt yaparım ve kalan yoğurttan maya alırım dedim. Yanlış dedi. Kendilerinin yeni yaptıkları yoğurdu kullanmadan önce, mayalık aldıklarını ve kavanozda sakladıklarını söyledi.

Sözün özü, Van'lı kardeşimin tavsiyesine uydum. Bize verdiği yoğurt mayasını kullanarak yoğurdumu mayaladım. Aşağı yukarı bir yılı aşkındır aynı yoğurdu kullanarak, yoğurt yapıyorm. Yaptığım yoğurdun tadı ilk günki gibi tadını koruyor. Sütü mayalarım, yoğurdu dolapta 24 saat tutarım. Süre bitiminde yoğurdu açarım ve ilk önce üsteki kavanoza mayalık koyar ve dolapta saklarım. Zamanı geldiğinde sakladığım mayanın iki kaşığını kullanarak 3 kilo sütten yoğurt yaparım. Bu yazı belki yoğurdunuzun ekşime sorununu çözer. Sağlıcakla kalın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

taze yaprak nasıl haşlanır

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik

ıslatmadan buğday pişirmek