züğürt tatlısı


Züğürt tatlısının adına takılmayın, şahane tatlı. Bir defa denerseniz alışkanlık yapar ve her gün yapmak istersiniz. Züğürt tatlısının yapımı kolay ve malzemeleri her evde bulunur. Züğürt tatlısının malzeme ölçüleri Türk kahve fincanı ile ölçülür. Neskafe fincanını aman ha aman, kullanmayın. Es kaza kullanırsanız, bir orduya yetecek kadar züğürt tatlısı yapmış olursunuz. O kadar tatlıya ne yağ yeter, ne şeker. Züğürt tatlısı çok bereketli tatlı; verdiğim ölçülerle yapacağınız tatlı, evde 40 kişi değilseniz eğer, ailenize yeter.

Züğürt Tatlısı Hamur Malzemesi:
  • 1.5 su bardağı dolusu un
  • 1 kahve fincanı yoğurt
  • 1 kahve fincanı çiçek yağı
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 çay kaşığı karbonat

Züğürt Tatlısı Şerbet Malzemesi:
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • çeyrek limon

Şekeri, suyu bir tencereye koyun kaynasın. Tencere kaynayınca limonu sıkın ve şerbeti 15 dakika kaynatın. Ardından ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Hamur malzemesini bir kaba koyun ve ele yapışmayan hamuru yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru kapayın 15-20 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamuru 8 beze yapın ve açabildiğiniz incelikte açın. Açtığınız hamuru istediğiniz büyüklükte karelere kesin. Kestiğiniz hamuru fazla kızgın olmayan yağ içinde kızartın ve soğuk şerbetin içine atın.