a dan z ye pirinç pilavı tarifi

A dan z ye pirinç pilavı tarifi: Pirinç pilavı yapmanın püf noktaları için bin dereden su getirmeye gerek yok. Bir bardak baldo pirince 1.5 bardağı su koysan pişirsen pilavın diri olur. Bir bardak baldo pirince 2 su bardağı su koysan pişirsen, pilavın lapa olur. Bunun ortası yok mu diye soracaksınız. Evet, bu ölçünün ortası yok. Bazı lüks pahalı pirinçler hariç; halkımızın yediği diğer pirinç çeşitlerinin tamamı, 1 su bardağı pirinç 1.5 su bardağı su ile pişirilir. Pirinç pilavının doğru ölçüsü bu, pilavınızı bu ölçüye göre yapın.

 

Pirinç çok sert, çok nişastalı gıda çeşiti, pişirmezden önce (az da olsa) yumuşatmak ve nişastasını gidermek gerekir. Bu yüzden; 1 bardak pirinci bir kaba koyun, üzerine 1 çay kaşığı tepeleme tuz ve üzerini kapatacak miktarda el yakmayacak sıcaklıkta su koyun. Pirinci yarım saat su içinde bekletin. Süre bitiminde pirincin suyunu dökün ve üzerine su koyun, karıştırın ve suyunu dökün. Bu pirinci 1 kez durulamadır. Bundan sonrası 2,3,4,5,6 ve 7 diye sayarak pirincinizi 7 defa durulayın. En son duruladığınız pirinci tel veya naylon süzgece koyun beklesin.

Bir bardak pirinç 30 ila 40 gram yağ ile pişirilir. Bu ölçüden azını ve fazlasını kullanmak, doğru bir seçim değildir. Diyelim ki, ısladığımız pirinçle sade (beyaz) pirinç pilavı yapıyoruz. 30 gr. zeytinyağını teflon tencerede, orta ateşte ısıtalım. Üzerine pirinci koyalım ve pirinç taneleri saydamlaşana kadar 3-5 dakika kavuralım. Peşinden 1.5 su bardağı sıcak su,1 tatlı kaşığı tuz ilave edelim ve karıştıralım. Tencereyi bir defa fokurdatalım, kapağını kapatalım. Ocağı iyice kısalım ve saat tutalım. 10 dakika dolunca, ocağı söndürelim ve tencereyi kendi haline bırakalım. İstediğimiz bir vakitte pilavı karıştıralım.

Arpa şehriyeli pirinç pilavı yapmak için yöntem aynı. Önce şehriyeyi kavurmak, ardından pirinç ilave ederek normal prosedüre devam etmek. Diyelim ki, pilav için 2 çorba kaşığı arpa şehriye kullandık. O zaman pilava su verirken 1.5 su bardağı sıcak suyu pirinç için, 4 çorba kaşığı sıcak suyu arpa şehriye için ilave etmeliyiz. Pilavda yağ konusu damak zevkinize göre önemli. İstediğiniz yağı tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki, kavurarak pirinç pilavı yaptığınızda tereyağını pilavda tek başına kullanmayın. Tereyağı ile diğer sıvı yağları ortak kullanın, tereyağınız yanmasın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

taze yaprak nasıl haşlanır

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik

ıslatmadan buğday pişirmek