iznik gölü gördek balığı yemekleri
Resimde görmekte olduğunuz balıklar Bursa İznik gölü'nde yetişen kepekleme, gördek ve ilik balığı adıyle anılan balık çeşitidir. Nisan, Mayıs aylarında tutulur ve çeşitli yemekleriyle birlikte tuzlaması yapılır. Üzeri pullu, kılçıklı ve beyaz etli olan bu balık çeşiti diğer balıklar gibi pişirilir. Gördek balığı (tavası) kızartması, gördek balığı salamurası veya tuzlaması ile yapılan domatesli gördek balığı kızartması, gördek balığı şaban yahnisi bilinen yemek çeşitleridir.
Gördek balığı şaban yahnisi ve tuzlama gördek balığından yapılan domates soslu kızartması mükemmel lezzettedir. Özellikle şaban yahnisi insanın damağında tat bırakır. Şaban yahnisi yöresel bir yemektir ve gördek balığı, taze soğan, salça, domates, taze nane kullanılarak hafif sulu yapılır. Tuzlama gördek balığı su içinde bekletilir, tuzu giderilir ve yağ içinde kızartılır. Kızartılmış tuzlama gördek balığı hazırlanan domates sosu veya domatesle yenir.