van balığı kızartması


Van gölü balığı ya da inci kefali adıyle söyleyin farketmez, sonuçta iki söylem de aynı balığın adıdır. Van balığı diğer deniz ve tatlı su balıkları gibi pişirilir. Yani, van balığını damak zevkinize göre pişirebilirsiniz. Tabi ki balığın yağlılık vaziyetine göre pişirme yöntemide değişiklik gösterir. Yağlı olan her çeşit balığın mangal veya benzeri aletlerde ızgarası yapılır. Yağsız balıkların ise, tavada yağ içinde kızartması yapılır.

Van balığı temizlendikten sonra tuzlanır ve yağ içinde önlü arkalı kızartılır. Van balığı pullu balıktır ve temizlemeden önce üzerindeki pulu kazınır. Pulunun kazınması çok kolaydır, bıçağın ağızıyle derinin üzerini sıyırırsanın pulu hemen çıkar. Van balığını kızartmadan önce, balığın yan taraflarına bıçakla kesikler atmanız gerekir. Kesikleri verev atabileceğiniz gibi, balığın iki tarafına boylu boyunca tek kesikte atabilirsiniz.