ızgara karnabahar


Diyet yemeği olan, karnabahar ızgara; kömürlü mangalda, döküm ızgara veya tavada, elektrikli ızgarada ve ocak üzerinde teflon tavada yapılır. Önemli olan karnabaharı ızgara yapacak aletin güçlü bir ısıya sahip olmasıdır. Karnabahar yemek çeşitleri arasında karnabahar ızgarası, kendim için bir numaradır. Karnabahar mevsimi boyunca, karnabahar mutfağımızdan eksik olmaz, sık sık karnabaharı ızgara yapar yerim. Karnabaharı aroması bakımından kömürlü mangalda ızgara yapmak en doğru yöntem olmasına rağmen, maalesef bu tattan mahrumuz. Bildiğiniz gibi, her ortamda kömürlü mangal kullanılamıyor. Bu sebeple, karnabahar ızgaramızı ocak üzerinde döküm tava veya döküm ızgarada yapıyoruz.

Karnabahar ızgara yaparken karnabaharı satıcıdan bütün olarak alırım. Parçalanmış karnabaharla  ızgara yapılmaz. Bütün karnabaharı (büyük ve ince bir bıçakla) 1 santim kalınlıkta keserek dilimlerim. Bu işlerle uğraşırken, ocak üzerinde bulunan döküm ızgaram ısınmış olur. Isınan ızgaranın yüzeyini zeytinyağı ile yağlar ve kestiğim karnabahar dilimlerini dizerim. Dilimlerin kalınlığına bağlı olarak, dilimlerin bir yüzeyi 3-4 dakikada pişer. Pişen yüzeyini çevirir diğer yüzeyini ızgara yaparım. Bütün dilimleri ızgara yaptıktan sonra (bazen) üzerine sevdiğim baharatları ve tuzu eker sofraya korum. Fazla miktarda karnabahar ızgara yapmışsam; sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı ile sos yaparım.