yufka ekmek kızartması


Yufka kızartması nedir, nasıl yapılır, nasıl yenir? Bir zamanlar köylerde yemekler tereyağı ile yapılırdı. Ta ki, vita yağı ve çeşitli margarinler piyasaya çıkana kadar bu böyle devam etti. Yufka kızartması köy tandırlarında yapılan yufka ekmekle yapılır. Yufka ekmek kuru ve ıslanmış olarak yufka kızartması yapımında kullanılır. Kuru yufka ekmek kızartılırsa daha güzel olur ve yufka ekmek kızartmasını kuru ıslanmamış yufka ekmekle yaparım. Yağ olarak her zaman vita yağını tercih ederim. Sebebi açık, ilk yediğim ekmek kızartması vita yağı içinde kızartılmıştı, o tadı hiç unutamam.


Ekmek kızartması nasıl yapılır? Basit, kuru yufka ekmek orta boyda parçalara bölünür bir tarafa istiflenir. Tavaya bir iki kaşık vita yağı konur ve ısıtılır. Yağı ısıtırken harlı ateş kulanılmamalıdır. Çünkü; harlı ateş yağı yakar ve içine atılan yufka parçaları kararır, acır ve yenilmez hale gelir. Orta ateşin bir tık altı ocak ısısı, yufka kızartmak için en ideal ayardır. Yağ eriyip kızgın hale gelince tavaya ekmek parçaları konur, alt üst edilir ve hafif pembeleşince çıkarılır. Kızartılmış yufka parçaları ıslanmış yufka ile dürüm yapılır ve çay ile kıyır kıyır yemesine doyum olmaz.