tavuk kelebek


Tavuk kelebek, tavuğun en çıtır yenen bölümü. Adına tavuk sırtı veya tavuk kelebek deniyor. Kasaplar tavuğu bölerken sırt kısmını ayrı çıkarıyorlar ve tavuk kelebek diye satıyorlar. Üzeri derili ve idare edecek kadar da etli bir bölüm, tavuk kelebek. Kilo veya amabalajlı olarak satılıyor. Haşlanıp tavuk suyu çıkarılıyor, üzerinde bulunan eti didilerek tavuk çorbası yapılıyor. Tavuk kelebek tavada, ızgarada ve her çeşit pişirme aleti üzerinde sade ve terbiye edilerek pişirilebiliyor.

Tavuk kelebek, tavuk soslarıyle marine (terbiye) edilirse çok daha lezzetli oluyor. En basit kelebek tavuk sosu; ayçiçeği yağı, domates salçası, biber salçası veya her ikisi birlikte ortak kullanılabilir, pul biber ve tuzdur. Bu sos malzemeleri dışında tavuk kelebek; yoğurt, süt, salça, ayçiçeği yağı veya zeytinyağı, soğan ve sarımsak suyu, karabiber ve pul biberle hazırlanan sos içinde terbiye edilebilir. Terbiye edilmiş tavuk kelebek müthiş lezzetli oluyor.