evde fındık kavurma


Evde fındık kavurma dünyanın en basit işi, tabi ki evde nasıl fındık kavrulur deneyimini yaşamış insanlar için. Çoğu insan fındığı kırar, kabuğunun içinden ezilmemiş fındık içini bir yere toplar ve kavurur. Bu yöntem oldukça zor. Fındık kıranlar bilir, her kırılan fındıkla birlikte içi de kırılır. Bu nedenle; fıdığı kırmadan kabuğu ile birlikte kavurmak, en akıllıca fındık kavurma yöntemidir. Fındık ocak üzerinde sac tavada, teflon tavada veya tepside; ya da fırında kavrulabilir. Hangisi kolayınıza geliyorsa kabuklu fındığınızı istediğiniz yerde kavurabilirsiniz.

Bizim evde çuval çuval fındık olur. Kışın evde cümbür cemaat aile oturur, çayı demler ve fındık muhabbetine geçeriz. Bilirsiniz; o kadar çok sayıda insana kavrulmuş fındığı geçtim, çiğ fındığı yetiştirmek bile zordur. Ha bire fındık taşırız insanlara. Ailemizin her ferdi fındığı parmakları arasına çatır çatır kırar, alet kullanmayız. İşimiz uzun, muhabbet derin olursa; insanlara, bazen hazır kavrulmuş fındık yetmez olur. O vakit fındığı ocağın üzerinde 5 dakikada kavurur, insanların önüne koyarız. İşlem basit; ocağı yakar, orta ateşe ayarlar, fındık dolu sac tavayı üzerine oturtur ve fındığı kavururuz.