tellice mantarı sote


Tellice mantarı sote, ya da saçaklı mantar sote aynı mantarın iki adı. Tellice mantarı pazardan alınır ve sap kısmının sert yerleriyle, kof olan kök kısmı bıçakla kesilir atılır. Kökü kesilmiş tellice mantarı bol su ile yıkanır. Mantarın yıkama işi ta ki, mantardan çer çöp tamamen yok olana kadar devam eder. Mantarın temizliğinden emin olduktan sonra; tencereye bolca su konur ve kaynatılır. Kaynayan su içine mantar atılır ve on dakika haşlanır. Haşlanan mantarın suyu süzülür ve atılır. Geride kalan mantar musluk altına tutulur, güzelce yıkanır ve süzülür. Tellice mantarının kökü üzerindeki dalları tek tek ayırır öyle haşlarım. Siz nasıl biliyorsanız öyle yapın.

Gelelim tellice mantarı'nın soteleme işine; tencereye mantarın miktarına göre, tereyağı veya zeytinyağı kor ısıtırım. Isınan yağın üzerine bir soğan doğrarım (yemeklik ya da piyaz) kavurrum. Peşinden bir iki diş sarımsak ilave eder tekrar kavurrum. Arından doğradığım sivri biberi ve domatesi peşpeşe ilave eder kavurrum. Malzemelerin kavurma işi bitince, haşladığım tellice mantarını tencereye ilave ederim. Üzerine karabiber, pul biber, kimyon ve tuz serper malzemeleri karıştırrım. Ocağın altını biraz açarım orta ateşin bir tık üstü ocak ayarıyle mantarı güzelce sotelerim. Aşağı yukarı bu işlem on dakika sürer. En sonunda mantarı oturur yerim.