iyi pilav nasıl yapılır


İyi pilav nasıl yapılır? Kişinin damakta tat algısına bağlı olarak, iyi pirinç pilavı algısı veya lezzeti kişiden kişiye değişir. Kimi insan dişe dokunur pilav sever, kimi ise; yumuşacık nerdeyse lapa kıvamında pirinç pilavını sever. Bu anlayıştan yola çıkacak olursak, iki çeşit pirinç pilavı yaparak (sert ve yumuşak) iyi pilav yapmış oluruz. İki çeşit pilavın yapımında pirince verilecek su miktarı ile ocağın ısısı çok önemlidir. Pilavı pilav yapan su ve ısıdır. Su ve ısıdan sonra pirinç, pirince verilecek yağ ve tuz miktarıdır.

Pilav yapımında kullanılan malzemelerin ölçüsü çok önemli. Fazla veya az su, yağ ve ısı istenilen kalitede pilav yapımına engeldir. Pirinç pilavı yaparken; önce nasıl bir pirinç pilavı yapılacağına karar vermemiz gerekir. Dişe dokunacak pilav veya yumuşak pilav mı yapmalıyız. Bu seçimi yaptıktan sonra, geriye malzeme ölçüleri kalır. Dişe dokunur pirinç pilavında ölçü: 1 su bardağı pirinç için, 1.5 su bardağı sıcak su ve 30 ila 40 gr. arasında yağ kullanılır. Tuz miktarı ise, tercihinize bağlı.