evde fesleğen nasıl yetişir


Evde fesleğen nasıl yetişir? Gördüğünüz fesleğen, evde cam önünde tohumundan yetiştirilmiştir. Fesleğen bir baharat çeşitidir. Taze ve kurutulmuş olarak yemeklerde kullanılır. Bizim toplumda fesleğen kullanımı yaygın değildir. Yabancı mutfaklarada fesleğenin kullanılmadığı yemek çeşiti yok gibidir. Fesleğen her çeşit sos yapımında, salata, makarna, et, tavuk, balık yemeklerinde kullanılır. Ne var ki, piyasada maydanoz gibi fesleğen bulmak çok zordur. Bu sebeple fesleğeni ev içinde, balkonunuzda veya bahçenizde kendiniz yetiştirmeniz gerekir.

Evde fesleğen nasıl yetiştirilir? Üste bulunan resime dikkat ederseniz, bu fesleğen çeşitinin yaprakları iridir. İşte, bu çeşit fesleğeni evinizde yetiştireceksiniz. Hani çiçekçi veya pazarlarda satılan küçük yapraklı (sivrisinen kovucu) fesleğeni yemeklerde kullanmak için yetiştirmeyeceksiniz. Fesleğen evde veya bahçede fesleğen tohumu kullanarak, ya da küçük saksılara ekilmiş fidesini kullanarak yetiştirilir. Fesleğeni kendi kendini yenileyen bir bitkidir. Evinizde bir saksı fesleğeninizin olması, sizin yıllarca fesleğen ihtiyacınızı karşılar.

Fesleğenin dalını kesip bir saksıya diktiğinizde hemen kök salar. Yeterki fesleğeni susuz bırakmayın. Fesleğen beyaz renkte çiçek açar, çiçek kurur ve tohuma döner. İşte o tohumları bahar mevsiminde sakısıya serpiştirip üzerini toprakla kapattığınızda, resimdeki fesleğen fidelerini elde edersiniz. Yeterki ektiğinizde fesleğen tohumunu veya fesleğeni susuz bırakmayın. Resimdeki fideleri nisan ayının başlarında saksıya ektim ve şimdi görüldüğü gibi oldular. Onları yakın zamanda saksılara dikeceğim. Olsun, sizde yaparsınız.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

ıslatmadan buğday pişirmek

taze yaprak nasıl haşlanır