evde dondurma yapımı


Evde dondurma yapımı kolay, yeter ki evinizde derin dondurucu ve dondurma yapım malzemeleri bulunsun. Derin dondurucu bir yerde şart değil, buzdolabının buzluğunda da dondurma yapabilirsiniz. Evinizde derin dondurucunuzun olması, dondurmanın donma süresini kısaltır. Evde her çeşit dondurma yapılabilir, benim tarifim vanilyalı dondurma ile ilgilidir. İsterseniz dondurma yapım aşamasında kakao tozu kullanarak, kakaolu dondurmada yapabilirsiniz. Dondurma malzemeleri şunlar: Bir litre yağlı inek sütü için; bir su bardağı dolusu toz şeker, tepelice doldurulmuş bir çay kaşığı dolusu salep ve yine tepelice doldurulmuş bir çay kaşığı dolusu toz vanilyadır.

Toz şeker, salep ve vanilyayı bir kasede karıştırın. Sütü tencereye koyun ve kaynamaya başladığında; hazırladığınız karışımı azar azar ilave ederek, tencereyi karıştırmaya devam edin. Elinizdeki karışım bittiğinde, tencereyi bir defa fokurdatın ve ocağı kısın. Kısık ateşte sütü kepçe ile savurarak on dakika kaynatın. Süre bitiminde ocağı söndürün ve tencere oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Sütlü karışım oda sıcaklığına geldiğinde, tencereyi kapalı olarak dondurucuya koyun ve iki saat bitiminde tencereyi çıkarın, karıştırın. Ardından tencereyi tekrar dondurucuya koyun.

Bu ilk karıştırmadan sonra tencereyi her saat başı dondurucudan alın, karıştırın ve tekrar dondurucuya koyun. Ta ki, tencerede süt tamamen donuncuya kadar bu işleme devam edin. Bu işlem beş altı saat sürebilir. Bu sebeple, evde dondurma yapacaksanız; bu işe sabahtan el atmanız yerinde olur. Dondurma yapımında gerçek salep kullanılır. Salep ise baharatçılarda satılır ve on gram salep size yeterlidir. On gram saleple (birer litre süt ile) iki defa dondurma yaparsınız. Bir çay kaşığı tepelice doldurulmuş salep, beş gram gelir. Bilirsiniz veya bilmezsiniz, salep pahalı bir baharattır bir kilo alayım da evde bulunsun demeyin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1.5 su bardağı pirince ne kadar su konulur

taze yaprak nasıl haşlanır

ıslatmadan buğday pişirmek

1 su bardağı kuru fasulye kaç kişilik